Ilmalämpöpumppu

Ovatko lämmityskulut liian suuret? Haetko edullisempaa vaihtoehtoa?

Jo ilmalämpöpumpuilla saat tuntuvia säästöjä lämmityskaudelle varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalle.

Lämmön kerääminen ilmasta voi kuulostaa ajatuksen tasolla hankalalta ymmärtää. Mutta se on ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate. Ajatusta ehkä hankaloittaa talvisaika: kun ulkona on jopa -20 astetta pakkasta, kuinka ilmalämpöpumppu kerää sieltä lämpöä? Kerättävää lämpöä on kuitenkin kaikki, mikä sijoittaa Kelvinin asteikolla absoluuttisen nollapisteen (-273,15) lämpimälle puolelle.

Ilmalämpöpumppu ei voi olla ainoa lämmönlähde

Ilmalämpöpumppu ei voi olla asuinrakennuksen ainoa lämmönlähde, koska sen käyttö rajoittuu noin –20 °C ulkolämpötilaan.

Suurimmassa osassa Suomea tätä kylmempiä lämpötiloja on vain lyhyen aikaa vuodessa. Vuoden keskilämpötilan ollessa noin 7 °C, ilmalämpöpumppua voidaan käyttää pääasiallisena lämmönlähteenä suurimman osan aikaa vuodesta.

Ilmalämpöpumppu soveltuu mainiosti myös mökkikäyttöön. Se on todella nopea lämmitin. Kesämökillä arvostetaan tämän lisäksi ilmalämpöpumpun jäähdytysominaisuuksia. Kesäasunto pysyy miellyttävän viileänä, eivätkä itikat kiusaa sisätiloissa. Pumpulla on mahdollista pitää myös noin 16–18 asteen peruslämpöä yllä.

Mitä ovat ilmalämpöpumput?

Ilmalämpöpumput käyttävät ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa sisäilman lämmittämiseen. Sen avulla säästät lämmityskuluissa olemassa olevasta ensisijaisesta lämmitysjärjestelmästä riippumatta. Erityisen suuriin säästöihin päästään taloissa, joissa on suora sähkö- tai öljylämmitys. Lämmityskulusi voivat jopa puolittua!

Kaukosäätimellä voi myös kääntää ilmalämpöpumpun toiminnan, jolloin se viilentää sisäilmaa. Ilmalämpöpumput lämmittävät sekä viilentävät talot, asunnot, toimistot, kesämökit, teollisuus- ja urheiluhallit, verstaat ja muut tilat energiaa säästäen. Ne ovat samalla kosteudenpoistajia ja asuinmukavuutesi parantajia.

Hitaasti kiertävä ilma tasoittaa lämpötilan koko talossa ja vähentää kosteusriskiä. Saat raikkaan sisäilman. Myös lattia tuntuu lämpimämmältä, koska vedon tunne lattioissa vähenee.

Toimintavaiheet

1. Kuumentunut neste jäähdytetään lämmönvaihtimella (ilmalla tai vedellä).

2. Neste virtaa kuristusventtiilin läpi höyrystimeen, höyrystyy ja sitoo lämmönvaihtimen kautta lämpöä. Tällöin höyrystin jäähtyy samoin sen ympärillä oleva ilma, vesi ja kiinteä aine.

3. Höyry johdetaan takaisin kompressoriin

4. Kompressori puristaa kiertävän aineen pieneen tilavuuteen, jolloin höyry tiivistyy, kylmäaineen paine kasvaa sekä kuumenee, lämmön siirtyessä ympäröivään massaan muuttuu nesteeksi.

Säästöä ilmalämpöpumpulla

Riivaako talonlämmitystä korkeat öljyn tai sähkön hinnat? Onko talossasi vanha vai uusi varaaja?

Jos varaajasi on hyväkuntoinen, voi järjestelmän rinnalle asentaa lämmönvaihtimen ja Mitsubishi ilmasta-veteen järjestelmän. Lämmityskustannuksia voidaan laskea myös vaihtamalla koko varaaja lämmittimineen uuteen Ecodan ja Mitsubishi ilmasta-veteen järjestelmään.

lmasta veteen järjestelmät

Ilmasta veteen järjestelmät ovat nykyisin paljon tehokkaampia ja luovuttavat järkevällä lämpösuhteella energiaa jopa -25 asteen pakkasella, kun taas vanhat ON/OFF -pumput alkavat jo olla vanhanaikaisia. ON/OFF -pumput pumput ovat hyötysuhteeltaan paljon huonompia inverter -järjestelmiin nähden.

Inverter -tekniikalla toimivat ilmasta veteen järjestelmät ovat hinta-laadultaan kilpailukykyisiä maalämpöpumpuille. Mitsubishi tarjoaa hyviä ja helppoja keinoja vaihtaa joko vanhan varaajan tilalle uusi järjestelmä tai vanhan varaajan rinnalle lämmönvaihtimella varustettu järjestelmä.

Hallituksen säästöohjelma

Hallituksen säästöohjelmaan kuuluu kotitalouksien vähennys tehtävälle työlle. Nykyisin vähennys on 45 prosenttia. Vuonna 2013 energiatukirahat tullaan vähentämään kolmannekseen. Näiden vähennysten takia maalämpöpumppujärjestelmät voivat tulla kalliiksi suuren asennuskustannuksen johdosta.

Myöskin jotkut kunnat ovat kieltäneet maalämpöpumppujen asennukseen tarvittavat poraukset pohjavesialueiden ja suurien savikerrostumien takia. Tällöin erittäin hyvä ja edullinen vaihtoehto on ilmasta-veteen ratkaisu! Lue lisää ilmasta-veteen ratkaisuista!

Tuotteet

Etkö ole varma, mikä lämpöpumppu vastaisi tarpeitasi parhaiten? Autamme valinnassa! Huomioithan, että asennettaessa pumppu kerrostaloon, kerrostalolla voi olla omia säädöksiään liittyen meluhaittoihin. Yleisin desibeli raja on 40. Mittaamme pumpun dB-rajan ja annamme tarvittavan todistuksen taloyhtiötä varten.

Tutustu myös lämmitysjärjestelmiimme! Kauttamme saat myös järjestelmien huollon ja asennuksen.

Ilmalämpöpumpun toiminta

Ilmalämpöpumppu käyttää sähköä kompressorin ja puhallinmoottoreiden pyöritykseen. Kylmäaineen välityksellä energia siirtyy lämmityksessä ulkoa sisään ja viilennyksessä sisältä ulos. Energian siirtäminen ilmalämpöpumpun avulla on noin 2-4 kertaa edullisempaa kuin lämpöenergian synnyttäminen sähkövastuksen avulla.

Ulkoilmassa on lämpöenergiaa pakkasellakin. Kaikissa ilmalämpöpumpuissa on talvitoimintavarustus. Sen avulla ilmalämpöpumppu pystyy käyttämään hyväkseen ulkoilman lämpöenergiaa tehokkaasti myös pakkasilla, -15 - -25 asteeseen saakka.

Suomessa on n. 500 000 suorasähkölämmitteistä taloa. Kaikissa voidaan säästää huomattavia summia lämmityskustannuksissa ilmalämpöpumpun avulla. Suuriin säästöihin päästään myös öljylämmitteisissä taloissa. Öljyn hinnan jatkuva nousu parantaa ilmalämpöpumpun kannattavuutta entisestään. Ilmalämpöpumpun käyttö vähentää lämmityskattilan kuormitusta ja pidentää sen käyttöikää.

Energiataloudellisesti paras lämmityslaiteyhdistelmä varaava takkauuni ja ilmalämpöpumppu

Hyvän hinta-laatusuhteen ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin keskimäärin 2-5 vuodessa säästettyinä lämmityskuluina. Energiataloudellisesti paras lämmityslaiteyhdistelmä on puulämmitteinen varaava takkauuni ja ilmalämpöpumppu.

Kaukolämpötaloissa ilmalämpöpumpun käyttö ei pienennä lämmityskuluja niin tehokkaasti kuin sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Tällöin ilmalämpöpumppua käytetään yleensä viilennykseen ja sisäilman laadun parantamiseen.